Racerapport

Av Jimmie Hultin

Göteborgsgirot 140km 2021

04.45 är det dags att stiga upp, inte så svårt när det är raceday! Storfrukost à la Bjarnegård och sedan är det bara gasa mot Göteborg.

På Heden är det oroväckande lite cyklister när vi kommer dit en timme innan start. Men de flesta verkar ha hämtat nummerlappar dagen innan då fållorna ändå fylls upp tillslut. 

315 anmälda till 140km men lite oklart hur många som startar, Zenno fick ju tyvärr stå över och vara bollkalle hemma. 

Masterstart på hela 13.4km. Otroligt mäktigt att ledas fri lejd genom hela Göteborg med 300 goa gubbar.

Mycket bra jobbat av de 4-5 mc-poliserna och alla flaggvakter. 

Väl till start och tidtagning låg jag och Wahlberg långt fram. Förstaklungan bildas snabbt på 40-50pers. Under de första milen rullar ungefär 20 runt i tvåparscykling med korta förningar, resten ligger på rulle. 

Omgivningen är blandad med mindre landsvägar, större riksvägar och stundtals genom bostadsområden med många rondeller och fartgupp, på flera ställen står det folk ut med gatorna och hejar på, härlig stämning!

Tre mc-poliser kör framför oss hela loppet och blockerar varje korsning och rondell. 

Men så efter ytterligare några mil har förstaklungan minskats till ca 30 men ingen vill dra. Under några km rullar vi på belgisk kedja men som snart övergår i ett vanligt led. 

Det är jag, Wahlberg, en pratglad boråsare och en färgglad kille från Skövde CK som drar klungan det mesta. 

Vid 60 km är jag trött på att dra alla och känner mig stark, gör en utbrytning tillsammans med Skövde CK och vi ligger på riktigt hårt själva en bra bit. Det var roligt även om vi visste att vi snart blir uppätna. 

Efter detta har förstaklungan ändå minskats något igen och vi fortsätter rulla men nu i något lägre tempo då vi är ännu färre som drar. Det finns en kille som gör en egen utbrytning och går solo ca 70km, först och ensam in i mål, riktigt imponerande!!

Första långa jobbiga backen kommer inte förens 80km in och där hamnar både jag och Wahlberg på efterkälken med några hundra meter, vi mosar på ordentligt och kommer snart ifatt klungan igen. 

Andra backen som är ännu tuffare ligger vid 100km. Här får vi det tufft igen då många bränner på uppför. Jag får krampkänningar när jag ställer mig upp i backen, får lugna ner mig och återigen kommer jag och Wahlberg efter. Självklart kommer vi ikapp dom igen, denna gången tog det lite längre tid och många fler watt, men vi hade sällskap av två andra att ta lite rygg på. 

När vi cyklat igenom Landvetter och in mot Göteborg igen är vi inte alls många kvar i förstaklungan. 

Här visar Wahlberg sin otroliga styrka och drar långa sträckor, jag har nästan svårt och hänga med på rulle.

I slutet av loppet går vi in på en motionsled och kör 3-4km. Det är en ganska bred och svängig grusväg, givetvis livsfarligt löst grus. Vägen är fullproppad med fotgängare, löpare, hundar och mötande cyklister.

Här tappar vi några meter då vi inte vågar ligga på i svängarna som de andra. 

Väl på asfalt igen går vi igenom bostadsområde med några backar och många tvära svängar, vi hade ingen aning om var målgången var så spurta var inte aktuellt. 

Vinnaren, han som gick solo från 70km cyklar in på tiden 3.06.04.

2-5 placering går in på 3.10.20.

Jag, Wahlberg och Skövde CK går in på plats 6-8 med tiden 3.10.59.

Loppet ca 120km (tidtagningen)

1200hm och rullsnittet blev 38.5km/h

Väldigt nöjda med dagens prestation och evenemang!

De va la gött änna, tack för oss