Rapport från Västgötaloppet 2015

Västgötaloppets 70 km MTB marathon i Ulricehamn avslutade precis som förra året långloppscupen.  Förra årets premiärtur bjöd på en snabb och fysisk krävande bana som verkligen tilltalade mig, men uppenbarligen inte alla ”skogsmullar”, eftersom arrangörerna känt trycket att lägga till flera stigsegment. Naturligt har så här sent på säsongen en del åkare släppt den strukturerade träningen medan andra som tävlat flitigt eller enbart siktat mot Cykelvasan redan vinterbonat in MTB cykeln. Ändå sågs flera respektingivande namn i Västgötaloppets startlista.

På lördagsmorgonen körde jag från Linköping vid kl 7 med destination Gräshagen i Jönköping. Jag hade bara hunnit passerat Mjölby då Bernt kl 7.38 ringer och undrar var jag håller hus. Tror först att de taggade grabbarna, utan att ha informerat mig, har kommit överens om att vara på plats tidigare för en banbesiktning. Missförståndet gör att stackarna nu får hålla värmen med kallprat, i väntan på min ankomst. Då vi senare gjort oss redo och rullar ner mot startplatsen vid Åsunden fryser jag i den friska höstluften. Egentligen är det inte mycket mening att lägga in cykeln i startfålla 2, redan 40 minuter innan start, men eftersom Christer är mera erfaren LL åkare, så följer jag hans exempel. Efter starten kommer vi snart ut på gamla Jönköpingsvägen där åkare med starka ben har utrymme att avancera framåt i fältet. Själv har jag inte mycket kräm att komma med även om jag passerar snabbstartande Christer halvvägs uppför stigningen. 1:a klungan seglar iväg i fjärran och då jag når första skogsvägen märks det att det regnat en del senaste tiden. Då jag kör utför på första stigpartiet dyker oväntat ett lerigt segment upp så jag får panikbromsa och lägga mig ner men som tur var har jag inga åkare bakom. Då vi åter kommer ut på skogsväg har jag en grupp med fyra cyklister i blickfånget under många kilometer innan jag kommer ifatt, varefter snart på nytt 100 meters lucka skapas framåt till Stenerhag, Skövde-och Täby cyklisten efter att lerig kohage passerats. Fina vindlande grus-och skogsvägar bryts av med lite blöta stigar där jag tappar mark.  Då vi närmar oss skidspåren ligger jag först i gruppen och kör förbi en pil och får vända tillbaka och hamnar nu för 4:e gången 100 meter efter min grupp. På skidspåren med bredare stigar splittras gruppen upp och bakifrån passerar några elitåkare. Ut på 2:a varvet är det en del stig där jag lyckas hänga på 2 åkare. Detta avsnitt av banan är roligt och omväxlande och nere vid Marbäcks elljusspår  kommer åkare från Hissingen CK ifatt oss med pigga ben och drar upp farten. Lyckas tappa hans hjul på raksträcka och nu följer snart tung uppförsbacke som en grupp framför kämpar uppför. Har lite svårt att läsa underlaget i utförskörningarna då jag tappat ena kontaktlinsen så jag förlorar ögonkontakt med gruppen framför. Kör med 2 andra åkare genom grustaget och lite senare då vi kör dagens sista asfaltsträcka får jag lucka bakåt, men in på avslutande stigarna avlöses tyvärr den finare stigen av trixigt underlag där jag kliver av-och på cykeln, tappar både rytmen och humöret, medan några åkare passerar mig och försvinner i väg mot avslutningen. In mot TC saknas flaggvakt så jag chansar och följer ryggen på framförvarande åkare. Snart anar jag att vi hamnat i bakvarv på någon slinga då några rättvända pilar inte kan observeras. Vi stannar villrådigt, men får snart tacksam hjälp in på banans avslutning av några funktionärer. Ser att jag har samma tid som Christer från förvarningen till mållinjen som jag nådde efter 2.48 tim, så någon tidsvinst gav inte min felkörning.  Snart dyker Christer upp i målfållan på 2.49 tim, följt av Stefan B på 2,52 tim. Med sin starka körning plockade Stefan årets bästa placering i H30 klassen, där 2:an, JCK -Robert, fick sällskap av 3:an, IKHP-Tobias på pallen.

Tider CK Sportson cyklister i övrigt:
Anders 2.59 tim
Bernt 3.08 tim
Kristian 3.10 tim
Morgan 3.11 tim
Magnus 3.24 tim
Claes 3.58 tim
Missade Rickards tid.

Ska jag försöka sammanfatta första långloppssäsongen för CK Sportson, så kan jag konstatera att det finns en kärna åkare som tävlat flitigt och framgångsrikt i den gul/svarta uniformen. Christer har tagit flest poäng av alla klubbens åkare i årets långloppscup, där han slutat 12:a totalt i den stenhårda H40 klassen. Anders har under sin sista säsong i H40 utvecklats ordentligt under sommaren och kommer till nästa år tillsammans med Christer att plocka hem många fina placeringar i H50. Bernt har under sommaren tagit en meriterande seger i Grenserittets H60 klass och ser nu med tillförsikt fram emot vinterns härliga distanståg från hamnpiren. Magnus måste få ordning på materialet och kopiera 2014 års träningsdagbok inför nästa säsong, så är han med högt upp och krigar i H50 klassen. Vi har även i klubben några muskelberg som genererar höga watt på gymmet och som med bibehållen hälsa har potential att nästa år köra riktigt snabbt i de plattare långloppen.

 

 

 

En reaktion på ”Rapport från Västgötaloppet 2015”

  1. Niclas, du höll på att glömma din egen insats på västgötaloppet, 2a plats i H50 är respekt.
    Vi syns om inte annat på Billingeracet nästa år, som klippt och skuren för en bergsget som dig 🙂

Kommentarer är stängda.