Billingeracet

Billingeracet

Mot Skövde och årets första tävling i Långloppscupen med blandade känslor: nystartad klubb ”CK Sportson”, snygga kläder från Roupez Profile och Craft men framför allt, kommer vi göra bra ifrån oss(klubbnamnet till ära), hur är dagsformen och klarar man ”Strupen” osv. Väl på plats är vi 11 st från klubben som gemansamt rullar ner till start. Vädrets makter är med oss 10-12 grader, sol och lite vind. Start kl 11.00 i fålla nr 4 vid Arena Skövde och vi rullar ut mot första backen till Billingehus med lite stress och hysteri för att halvägs svänga av mot första stigen, alla vi ligga först……. Efter några backar och stigar kommer vi ut på banvalllen och här höjs tempot så några tappar direkt och jag ser Brobeck i klungan framför, tycker tempot i min grupp börja sjunka och gör ett ryck och lägger mig bakom Brobeck. Nu följer sköna partier med singletrack blandat med småvägar och backar. Terrängen verkar hålla bra men det finns rejäla gyttjehål och dom börjar bli svåra att köra igenom. Kommer fram till första branta backen, Öglunda och tar det lugnt för ryktet säger att racet börjar på varv 2 och då vill man ha krafter kvar. Resan går tillbaka till start och varv 2 flyter på bra med bara ett fåtal cyklister runtomkring och svårt att hitta en grupp som håller ihop men efter ett par km blir vi en grupp på 5-6 st som håller tempo, en del tappar på vägar men kommer ifatt på stigarna. Nu börjar det bli fler och större gyttjehål som blir krångligare att passera, sakta men säkert och efter ett par tvärstopp med framjulet så cyklar vi vidare. Samma grupp rullar runt och hjälper varandra så vi håller bra hastighet. Jag passerar Jakob Jarl(han har tappat en spd-kloss) ca 2 mil innan mål men går OTB strax efter och tappar min grupp. Jakob kör förbi och jag lägger mig bakom för att hitta rytmen igen. En stund senare kör jag förbi och drar vidare mot mål och kommer ifatt min grupp igen samt andra cyklister som tappat fart och kraft, vi närmar oss sista backarna. Dags att plocka fram krafterna man sparade på varv 1…. Ner med huvudet och kötta, kötta, kötta, det känns bra och benen håller än. Lugnt och metodiskt cyklar jag uppför och hinner t om prata med Thomas Bråhn och Mattias Pettersson men är det fler backar och var är ”Strupen” ????   Plötsligt ser man toppen på Billingehus och vet att man bara kommit halvägs men kroppen svarar positivt så jag trampar vidare påhejad av publiken som blir fler och mer högljudd, nu vet man att ”Strupen” är nära. BasHenke passerar mig med sin CX!!!! Imponerande. Jag biter ihop när jag svänger vänster och börjar den sista branta delen av backen, inte långt kvar nu, några tramptag till och man är uppe på toppen och rullar vidare utmattad men glad den sista biten mot MÅL.

Christer vurpar vid sista vätskekontrollen men hade en riktigt fin resa och kände sig i form och hade han inte vurpat så hade han kunnat cykla in topp tio plats, men 14 är inte så dumt det heller.Begränsningen var startgruppen och det var ganska mycket cykla på led ett tag, det var ju en hel del stig i början. När grus och skogsvägarna tog vid, innan första backen efter 3mil, så kunde han köra på men det var inte många som ville dra, i vanlig ordning. Men man tjänade helt klart på att vara först in i skogspartierna, något att tänka på i fortsättningen. Planering för vätska och mat, och i vanlig ordning är det inga problem, drack en och en halv flaska. Christer och Bernt la en flaska vid varvningen och det räckte och blev över, kläderna funkade bra och paddingen i byxan var riktig skön, kändes som Assos, och det är ett bra betyg.

Kristian hade som mål att förbättra sin tid från förra året och det gjorde han rejält, 25 min snabbare. Snabb och stark som han är så gick det undan på stigarna samt på dom tekniska partierna, trots han höll igen lite men tappade tyvärr lite fart på skogvägarna(får bli mer banvallsträning J). Billingeracet utmanar alla typer av cyklister – Det är MTB på riktigt.

Claes var laddad och lite nervös inför sitt första riktiga långlopp men hade från start inställningen att ta sig i mål. Noterade att folk var tokladdade och en del hördes mer än andra i början men viktigt att koncentrera sig på sitt eget lopp, som han trodde tog slut efter 10 min då nån körde rakt in i växelväljaren bak och kedjan hoppade innanför drevet. Fick allt på plats igen och det gick kanonbra de första ca  4 milen med rolig och tekniskt lätt bana Tyvärr fanns ingen att ta rygg på utan fick köra solo stora delar i början. När det började bli mer tekniskt och mer lera blev nästan att gå över styret ett par gånger och en mindre vurpa blev det. Till sist vid ca 7 mil kändes kroppen tung men gick bra i de avslutande backarna som man trodde aldrig skulle ta slut! Rolig varierande och naturskön bana, men oxå det jobbigaste loppet Claes kört hitills. Och en sak är säker att backträning blir det mer av!

Bernt tyckte tävlingen var ok trots att han hade problem med att kedjan ville kastas av när han gick från stora till lilla klungan. Det hände 3/4 ggr och kostade lite tid men jag var väl inte ensam att ha mekaniska fel. Banan var fin trots en del regn veckan innan.

Anders, Morgan, Lars och några till har inte kört Billingen innan och Christer sammanfattar följande: trodde inte att det skulle vara så mycket stig som det var, det kändes som om det var mer än Ränneslätt, men det kanske är att det är mer teknisk stig, för den var helt klart utmanande emellanåt.

Från Skip Nutrition hade vi laddat med energi i form av sportdryck, gels och bars. Fungerar kanonbra och ger xtra kick. Christer körde sportsdryck med hallonsmak, riktigt god smak.

CK Sportson är lite hårdare 🙂

Bilder tagna av Christian Einarsson / Skövde CK

DSC_1025 DSC_1047 DSC_1050 DSC_1228 DSC_6348 DSC_6531