Långlopps SM

Årets SM gick liksom förra året i Ånnaboda utanför Örebro. Banan är den tuffaste jag kört med 1300hm på 7,5 mil, terrängen innehåller förutom mycket backar, fina tekniska stigar med mycket sten och rötter, så en perfekt SM bana! Startlistan i H30 var enormt stark men enbart duktiga cyklister så trots att det bara var 25 anmälda skulle jag få göra ett jättebra lopp för att vara bland dom 20 första!
Då det är SM startar varje klasserna för sig. H30 startade dock tillsammans med juniorerna en minut efter Elit.
Hade först tänkt köra stenhårt i startbacken, men efter kört igenom första loopen dagen innan där det var mycket grusvägar första 25 km chansade jag istället på att gå lugnt i startbacken och spara mig lite och sedan gå ifatt på grusvägarna. Planen gjorde att jag var bland dom sista i starten men jobbade mig sakta i fatt och efter 5 km var jag ifatt klungan helt enligt plan.
Vid första stigpartiet får några stopp framför mig och då försvinner dom 5-6 första vilket jag inte brydde mig om då jag inte hade någon förhoppning att kunna hänga med dem när backarna började då jag haft problem med backar i år på tävling då jag fått skitont i benen.
Trodde jag att jag skulle tappa de jag cyklade med när första riktiga stigningen började men idag var benen äntligen som normalt och jag kunde hänga på dem hela vägen upp. När vi sedan var på väg nerför på stökiga stigar hittade jag bra flyt direkt och lyckade få en lucka till de andra. Under hela tävling flöt det på väldigt bra på stigarna och vid nästan varje nedförskörning fick jag en lucka. Den grupp jag körde med ungefär mellan 20 km till 50 km blev 6-11 och jag tror att vi hade den placeringen då också. Det var dock ofta någon fick en lucka eller fick släppa så det var en ständig jakt men vi återsammlades hela tiden.
Efter ett tag kom cykelbloggaren Öijer (elit) ifatt som fått punktering och tempot blev lite högre. Hängde med rätt lätt tills banans längsta stigning där jag fick släppa gruppen och låg då 10:a då en kille hade släppt lite innan. Sedan blev det i princip ensamåkning in i mål.
Vid ca 6 mil kommer täten i H40 ifatt som startat 1 minut efter och med sig har dom 11:an i H30. Kör med dem en stund och i en lång backe släpper släpper H30 åkaren och mot toppen har jag en stor lucka till honom och släpper iväg H40 åkarna då de kör hårt och ryckigt för att trötta ut varandra och jag känner att det börjar bli jobbigt. Härifrån och in går det bra och är stark ända in i mål och kommer i mål som nöjd 10:a!
Mycket stolt att bli 10:a i detta startfält och att benen äntligen fungerar som vanligt. Tyvärr har strulet som varit gjort att jag inte vågade köra så hårt, lyckade återigen genomföra en tävling med lägre intensitet än träningspassen. Men efter detta så kommer jag förhoppningsvis våga köra för fullt nästa tävling!

/ Jimmy