RR Engelbrektsturen 2016

RR Engelbrektsturen 2016

På hyllan där jag har min samling av medaljer…. Ser jag att detta var min femte tur uppe I Norberg.

Loppet var förr närmare 80 km, mitt rekord från den bansträckningen ligger på 3:05. Från förra året är loppet knappt 70 km. Tiden förra året blev över 3:30, inklusive en punka och en lerfest som jag inte sett maken till. Till I år skulle tiden putsas, jag hoppades på 3-3,15. Jag har inte haft möjlighet att träna så mycket som jag hoppats på innan säsongen drog igång. Men jag har Några tävlingar I kroppen så jag vet att jag håller I tävlingstempo I ett långlopp.

Vi är sammanlagt 7 från CK Sportson som kom till start I årets upplaga. Varmt, torrt alltså helt motsatta förhållande jämfört med 2015. Herrklasserna mönstrar ett av de starkaste startfälten som jag sett på ett långlopp, Emil Lindgren, Mattias Wengelin, Mikael Ohlsson, Alexander Wetterhall och Jonas Ahlstrand, fullblodsproffs allihop både på MTB och landsväg. Med tanke på de yttre förhållanden och startfältet kunde man gissa att det skulle gå fort.

Mitt lopp är ganska händelselöst, jag har en bra känsla från start och trycker på allt jag ha upp mot första bergspriset I Klackberg, allt jag har är relativt, eftersom backar just inte är min spetskompetens. Väl uppe på krönet och ut på banan tuggar jag på och håller mig runt 90% av max på min pulsklocka.

Efter 2,4 mil kommer det ett stökigt parti och där ryker mina två flaskor, och jag är inte ensam om att sumpa drickat just här, ett hav av flaskor och annat ligger I banan. Naturligtvis funderar jag på om ja klarar av tävlingen, helt utan vätska med mig, temperaturen snuddar 30 grader och det dammar rejält. Men jag kör på och ser till att få med mig en mugg vatten vid I alla fall två av de kontroller som återstår. En svacka I mitten av loppet, runt 3-3,5 mil där jag hamnar I en grupp som inte håller så hög fart, men jag kommer på mig själv och går ut I högerspår och jagar ikapp gruppen som ligger framför. Nu går jag för allt jag har resten av loppet, bära eller brista. Benen känns bra och jag har klarat av att köra på utan att dricka och kan till och med bidra med farthållning I de grupper jag åker med. Jag tappar I backarna och på de stökigaste stigarna, (och stigarna är stökiga), men tar igen luckorna på platten och I nedförskörningarna där jag äter upp eventuella luckor enkelt.

Jag blir inte omkörd av någon de sista två milen, och på banvallen ner mot mål drar jag ett tåg som blir tvugna att släppa, två kommer ikapp precis I backen ner innan kyrkan, men jag har full koll på upploppet och spurtar in med hela tåget bakom mig.

Inget strul med material eller kropp, I tillägg till de goda yttre förhållanden som Norberg bjuder på under tävlingen ger en sluttid långt över förväntan. Tiden 2:43 ger mig plats 28 I H50 och 218 I totalen. Tiden kanske kunde kapas med någon minut, men inte mer, pulssnittet landar på 89% av max och 25,7 kmh I medelhastighet. Med tanke på den mängd träning som jag lagt ner, är jag mer än nöjd med tiden och genomförandet. Och, ingen krampkänning under hela loppet! Jag har “slagläge” på samtliga mål för I år, bade de kortsiktiga och långsiktiga.

Vinnaren av Engelbrektsturen 2016, Jonas Ahlstrand, som slår Emil Lindgren med en halvmeter I spurten kommer in på 2:08. Jag tror det är ett av de snabbaste långloppen I cupen, och kanske väl snabbt? Jag hade ett samtal med kommisarierna förra året, (efter min DNF på Bockstensturen), de grymtade om att långloppen är för korta och för snabba, de vill ha upp emot 10 mil och en segrartid som ligger runt 3,5 timme. Men det är väl balansen mellan att locka många startande och ändå göra loppet intressant för elitåkare man hamnar runt 7-8 mil och tider ner mot 2h de snabbaste loppen.

 

Fotona är från toppen av Klackbergsbacken, (tror jag), och som ni ser så visar jag redan där tänderna. Killen på bilden till höger är helt oberörd, med stängd mun tar han sig an de resterande 6 milen…..

Det är också han till höger som får kliva upp på pallen under prisutdelningen, gratis Hernegård till ännu en pallplats.

Morgan och Stefan B råkar ut för krångliga punkor som inte vill se sig reparerade ute I fält och båda får DNF på årets tävling.

 

Resultatlsitan för CK Sportson ser ni här och vill ni se fler foton från tävlingen (foto: Matti Narkiniemi Norbergs CK), har ni en länk här foton

Plac UntitledUntitled1

Nästa lopp i cupen är Finnmarksturen, men innan det väntar kanske några startande i 1572 Motala och Grenserittet, håll utskik och följ oss på sociala medier så får vi se.

PS. Fler bilder finns på vår Facebook.

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 22.45.43